29 maja 2011

Kokosanki


A na deser będą .... Kokosanki :)
Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki

Składniki :
  • 200g wiórków kokosowych
  • 2 jaja
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka,cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 ºC. Kokosanki formujemy za pomocą łyżeczki i kładziemy na blachę wysmarowaną masłem. Pieczemy ok 20-25 min.




Naleśniki ze szpinakiem


Składniki na farsz:
  • 500g szpinaku mrożonego
  • 150 g serka naturalnego president
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa 
Składniki na naleśniki:
  • mleko
  • mąka
  • jaja
  • sól,cukier
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko łączymy z jajkami, dodajemy odrobinę soli,cukru oraz mąkę tak aby ciasto miało konsystencję śmietany. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Farsz: na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy i dodajemy rozmrożony szpinak, serek(można zastąpić serem feta), śmietanę i  przyprawy. Wszystko smażymy jeszcze ok 5 min.
Na każdy naleśnik nakładamy ok 2-3 łyżki farszu i zawijamy. Dodatkowo przed podaniem można posypać naleśniki startym żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku.
Smacznego!!!

22 maja 2011

Pizzetki z ciasta francuskiego




Jest to jedno z tych dań które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację, a ponadto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 125 g sera mozzarella
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup
  • pomidor
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 C. Rozmrożone ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub prostokąty. Każdy kawałek smarujemy przecierem lub ketchupem, posypujemy przyprawami i kładziemy plasterek pomidora i sera mozzarella. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
Smacznego!!!

7 maja 2011

Chałka :)

Chałkę oraz inne drożdżowe wypieki po prostu  uwielbiam:). Chyba nie ma nic lepszego na sobotnie śniadanie jak świeża chałka z mlekiem i masełkiem, mhh  pycha!!!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jaja
  • 6 łyżeczek cukru
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
Pokruszone drożdże łączymy ze szklanką ciepłego mleka,cukrem i  łyżkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min. Gdy widzimy, że drożdże już zaczęły pracować dodajemy resztę składników tzn.przesianą mąkę, 2 jaja,sól i aromat waniliowy. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy tak aby ciasto nie przylepiało się do ręki i posypujemy na wierzchu odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.1h do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i robimy z niego warkocz.Przekładamy do natłuszczonej foremki i znowu odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie wstawimy chałkę do piekarnika i pieczemy ok 25-30min w temperaturze 180 C. Ja przed włożeniem chałki do piecyka dodatkowo smaruję ją mlekiem lub posypuję kruszonką.
Smacznego!!