27 czerwca 2011

Naleśniki ze szpinakiem na bis

Jadąc w odwiedziny do moich siostrzyczek postanowiłam przywieźć im coś co lubią ale trochę w innej formie tzn. naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem znajdziecie tu. Teraz dodatkowo postanowiłam dodać do nadzienia ser feta i obtoczyć je w panierce z bułki tartej i jajka i muszę przyznać że te smakują mi bardziej :)

20 czerwca 2011

Ciasto do odrywania


Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Ciasto nie dosyć że pięknie wygląda to również wspaniale smakuje. A że jestem miłośniczką drożdżowych wypieków więc jak dla mnie Rewelacja!!

Ciasto:
  • 280g + 90g + kilka łyżek mąki do drugiego wyrobienia
  • 50g  cukru
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 80ml mleka
  • 60g masła
  • 60ml wody
  • skórka z całej cytryny starta na drobnej tarce
Nadzienie:
  • 100g  cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60g masła
  • sok z całej cytryny
280g mąki wymieszać z cukrem, solą oraz skórką cytrynową. Masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia,wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać dokładnie tak aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok. 2 minuty, następnie wlać do mąki i wymieszać  łyżką. Dodać jajka i jeszcze raz zamieszać aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać 90g mąki i mieszać dalej przez 2-3 minuty. Ciasto będzie klejące, ale nie można dodawać więcej mąki, takie właśnie ma być. Przykryć miskę ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać sok z cytryny, odstawić do wystudzenia. Cukier wymieszać z cynamonem.
Foremkę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem kilku łyżek mąki. Powinno być miękkie i puszyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną maka powierzchnię i rozwałkować na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować całą powierzchnię roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.  Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 w miarę równych pasków. Ułożyć paski jeden na drugim, nadzieniem do góry.  Pokroić na 6 części. Ułożyć je pionowo, jedna obok drugiej w foremce. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut, aż wyrośnie do wysokości brzegów foremki. 
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż góra ciasta będzie złotobrązowa. Po upieczeniu nie należy wyjmować ciasta z foremki od razu, należy dać mu odpocząć 10-15 minut i wyjdzie bez problemu. Gorąco polecam!!

15 czerwca 2011

Sałatka z makaronem serem feta i pomidorami





Składniki:
  • 200g dowolnego makaronu ja wybrałam casarecce  
  • 1-2 pomidory
  • 100g sera feta
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory i ser feta kroimy w kostkę.Kapustę pekińską siekamy. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy kapustę, pomidory, kukurydzę,oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy, wierzch sałatki posypujemy serem feta.

Smacznego!!



13 czerwca 2011

Pierogi z truskawkami


Pierogi uwielbiam niezależnie czy są przyrządzane na słono czy słodko, a pierogi z truskawkami (zerwanymi z własnego ogródka) lubię najbardziej gdyż są smakiem mojego dzieciństwa.

Ciasto:
  • 600g mąki
  • 400 mln ciepłej wody
  • łyżka oleju

Nadzienie:
  • truskawki
  • cukier
Przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy olej oraz stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle ile mąka zabierze tak aby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Odrywamy część ciasta, a pozostałą przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Wstawiamy garnek z wodą i solą na gaz. Wałkujemy ciasto na cienko a następnie za pomocą szklanki lub noża wykrawamy kółka lub kwadraty.Na każdy kawałek nakładamy truskawkę lub truskawki trochę cukru i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, przykrywamy przykrywką i czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy pierożki polewamy śmietanką i zajadamy.Pyszności!!!
Smacznego!!

11 czerwca 2011

Ciastka Digestive


Bardzo zdrowe i pyszne ciasteczka. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

Składniki:
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki  cukru 
  • 4 łyżki mleka  
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto,ciasto jest trudne do zagniatania i wałkowania.
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka. Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.