Przepis na ten serek wypatrzyłam już dawno u Olgi Smile. Zrobienie serka wymaga trochę cierpliwości i czasu, ale się opłaca, jest bardzo dobry. Dużo więcej czasu zajęło mi znalezienie najważniejszego składnika czyli mleka, ale takiego prosto od krowy, jeżeli chodzi o podpuszczkę to nie ma problemu z jej kupnem, na allegro jest bardzo dużo ofert. Ser koryciński ma ciekawy smak i strukturę. Zachęcam do zrobienia:)
Składniki na 5 litrów mleka:
- 5 litrów mleka prosto od krowy
- 1/3 g podpuszczki
- ok 70 g kefiru (ja użyłam Piątnicy)
- Przyprawy wg uznania suszony czosnek, suszona papryka, nasiona czarnuszki, zioła prowansalskie
- solanka: 4 łyżki soli na 0.5 lira wody
Po upływie 20-24 godzin z soli i wody przygotowujmy solankę. Wkładamy do niej ser i obracamy mniej więcej co godzinę. Po 4-5 godzinach wyjmujemy, osuszamy na kratce i możemy delektować się domowym pysznym serkiem :)