24 kwietnia 2012

Przystawka ze szpinakiem

Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
50 g stopionego masła
115 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku, ugotowanego, drobno posiekanego i dobrze odciśniętego z wody
25 g startego parmezanu(ja nie dałam)

Nadzienie:
250g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
po 1 łyżce posiekanych: pietruszki, koperku, szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Jajka rozdzielamy. Żółtka miksujemy, dodajemy do nich stopione masło. Białka ubijamy na sztywno z solą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę żółtkowo-maślaną. Na koniec ostrożnie łączymy ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem.
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 30x27 wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy przez ok. 15 min. Obracamy blaszkę z ciastem do góry nogami na ściereczkę i zdejmujemy z ciasta papier. Kroimy na 3 pasy w poprzek dłuższego boku. Łososia kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z serkiem i ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą. 2 pasy ciasta smarujemy nadzieniem i przykrywamy czwartym nieposmarowanym. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!!

14 kwietnia 2012

Babeczki

Źródło: Moje Wypieki

Składniki (u mnie wyszło 11 babeczek)
  • 110 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g posiekanej czekolady 
  • jajeczka cukrowe do dekoracji
  • 120 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na babeczki miksujemy do białości i gładkości. Na końcu  dodajemy posiekaną czekoladę. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, ciasto nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C.  Po wystudzeniu dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem i jajeczkami
Smacznego :)

7 kwietnia 2012

Wesołych Świąt

Z okazji zbliżających się Świąt składam najserdeczniejsze życzenia, aby w czasie Świąt Wielkanocnych w Waszych sercach, rodzinach i domach zagościła radość, spokój i wielka nadzieja odradzającego się życia.

 

 


1 kwietnia 2012

Szarlotka sypana


U mnie dzisiaj pada śnieg:( Pogoda zrobiła nam psikusa na Prima Aprilis:) Ciasto które upiekłam też kojarzy się bardziej z aurą jesienno-zimową ale mam nadzieję, że już niedługo przyjdzie do nas piękna wiosna :)
Szarlotka którą upiekłam jest dobra ale mnie nie zachwyciła i jest trochę za słodka. Zdecydowanie bardziej wolę tradycyjną ale oczywiście zachęcam do wypróbowania bo przepis jest ciekawy.

Składniki:
  • szklanka mąki,
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie suche składniki. Tortownicę o wym. 23 cm wysmarować masłem. Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników na to wyłożyć jabłka z cynamonem, powtarzać czynność aż do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinny być suche produkty. Na wierchu położyć równomiernie plastry masła. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C. Ciasto piec ok 50 min.
Po wyjęciu poczekać aż ostygnie.
Smacznego!!