Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
50 g stopionego masła
115 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku, ugotowanego, drobno posiekanego i dobrze odciśniętego z wody
25 g startego parmezanu(ja nie dałam)
Nadzienie:
250g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
po 1 łyżce posiekanych: pietruszki, koperku, szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Jajka rozdzielamy. Żółtka miksujemy, dodajemy do nich stopione masło. Białka ubijamy na sztywno z solą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę żółtkowo-maślaną. Na koniec ostrożnie łączymy ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem.
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 30x27 wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy przez ok. 15 min. Obracamy blaszkę z ciastem do góry nogami na ściereczkę i zdejmujemy z ciasta papier. Kroimy na 3 pasy w poprzek dłuższego boku. Łososia kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z serkiem i ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą. 2 pasy ciasta smarujemy nadzieniem i przykrywamy czwartym nieposmarowanym. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!!
24 kwietnia 2012
14 kwietnia 2012
Babeczki
Źródło: Moje Wypieki
Składniki (u mnie wyszło 11 babeczek)
Smacznego :)
Składniki (u mnie wyszło 11 babeczek)
- 110 g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanej czekolady
- jajeczka cukrowe do dekoracji
- 120 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
Smacznego :)
7 kwietnia 2012
Wesołych Świąt
Z okazji zbliżających się Świąt składam najserdeczniejsze życzenia, aby w czasie Świąt Wielkanocnych w Waszych sercach, rodzinach i domach zagościła radość, spokój i wielka nadzieja odradzającego się życia.
1 kwietnia 2012
Szarlotka sypana
U mnie dzisiaj pada śnieg:( Pogoda zrobiła nam psikusa na Prima Aprilis:) Ciasto które upiekłam też kojarzy się bardziej z aurą jesienno-zimową ale mam nadzieję, że już niedługo przyjdzie do nas piękna wiosna :)
Szarlotka którą upiekłam jest dobra ale mnie nie zachwyciła i jest trochę za słodka. Zdecydowanie bardziej wolę tradycyjną ale oczywiście zachęcam do wypróbowania bo przepis jest ciekawy.
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie suche składniki. Tortownicę o wym. 23 cm wysmarować masłem. Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników na to wyłożyć jabłka z cynamonem, powtarzać czynność aż do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinny być suche produkty. Na wierchu położyć równomiernie plastry masła. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C. Ciasto piec ok 50 min.
Po wyjęciu poczekać aż ostygnie.
Smacznego!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)