24 listopada 2012

Placki z dyni


Sezon na dynię u mnie ciągle trwa :) Dzisiaj zrobiłam placuszki, które wyszły takie, jakie lubię najbardziej, czyli bardzo miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Są one delikatne w smaku, dlatego dobrze jest je podać z wyrazistym sosem np. czosnkowym.


Składniki:
  • ok.3 szklanki dyni startej na tarce
  • 1/2 cebuli
  • pół opakowania sera typu feta
  • jajo
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, koperek,
  • olej


Do dyni dodajemy drobno posiekaną cebulę resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą pieprzem i koperkiem. Gdyby ciasto na placki było za luźne należy dodać więcej mąki. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczmy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



 

7 listopada 2012

Krem z dyni




Zupa, którą zrobiłam jest bardzo kremowa, gęsta, wyrazista w smaku i ma przepiękny kolor.


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • przyprawy wg uznania u mnie były to: kolendra, sól, pieprz, curry, słodka papryka, tymianek, cukier
  • oliwa z oliwek
  • niecałe 2 szklanki wody 


Pokrojoną dynię i marchewkę wstawiłam na ok 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na oleju lekko podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodałam ziemniaki, dynię i marchewkę chwilę smażyłam. Podsmażone warzywa przełożyłam do garnka, zalałam wodą i dodałam przyprawy. Całość gotowałam ok 20 min na małym ogniu. Gdy warzywa były miękkie. Zupę zmiksowałam na krem.
Podałam zupę z łyżką śmietany, odrobiną oliwy z oliwek i koperkiem (chyba lepsza byłaby pietruszka). 

Smacznego!!