Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 brokuł ok 500g
- 120g sera typu feta
- 3 jaja
- 100 mln śmietany 18%
- 3-4 łyżki sera np. gouda
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy sól, miękkie masło i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę.
- Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Wstawiamy do lodówki na. ok 30 min
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ok 4min.)
- Jaja wymieszać ze śmietaną , solą i pieprzem
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem, wstawić do piekarnika na ok 15 min.
- Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser feta pokrojony w kostkę.
- Zalać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i płatkami migdałów
- Piec ok 30-40 min w temperaturze 180C.