10 lipca 2011

Banana Bread


Chlebek bananowy zrobiłam pierwszy raz ok.pół roku temu i od tego czasu robię go dosyć często ale jakoś nigdy nie zdążyłam uwiecznić go na zdjęciu, bo tak szybko znikał. Na szczęście tym razem się udało :)

Przepis pochodzi  od dorotus z drobnymi zmianami.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 jaja
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
szczypta soli
Wymieszać mąkę z proszkiem,sodą,cukrem i szczyptą soli, w drugim naczyniu rozgnieść banany dodać roztopione masło i jaja, zamieszać. Do suchych składników dodać mokre i wszystko ze sobą połączyć. Przelać do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (o wymiarach 10 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 45-50 min.
Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. cudnie wygląda, już sobie wyobrażam ten zapach

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebki bananowe, to coś co uwielbiam. Twój wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od chlebka bananowego jestem oficjalnie uzalezniona - przynajmniej raz na miesiac laduje na moim stole, zawsze w innej wersji. Takiej jak twoja jeszcze nie probowalam - moze nastepnym razem? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chleb bananowy to wypiek, któremu nigdy nie mogę odmówić, uwielbiam ponad wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z tym serem pleśniowym smakuje wyśmienicie! :) Takie ciacho chętnie bym zjadła. Gdybym miała banany już by się piekło :) ... i do tego koktail bananowy... mrrr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję