16 stycznia 2012

Ciasto cytrynowe


Lekkie, puszyste, cytrynowe ciasto z dodatkiem jabłka. Przepis oryginalny pochodzi z White Plate.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 łyżek oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • jabłko

Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać masło lub olej , maślankę i sok oraz skórkę cytrynową.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy. Jeszcze chwilę zmiksować, ale niezbyt długo. Keksówkę o długości 28 cm posmarować masłem, oproszyć bułką tartą i wlać ciasto. Na wierzchu poukładać kawałki obranego jabłka.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 C(drewnianym patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia ciasta i w razie potrzeby dopiekać je ok. 10 minut). Wystudzić w foremce.
Smacznego!

*szklanka o pojemności 250 ml


3 komentarze:

  1. Proste, smaczne, idealne do porannej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po dzisiejszej porażce z ciastem chętnie zrobiłabym właśnie takie proste ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję