24 kwietnia 2012

Przystawka ze szpinakiem

Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
50 g stopionego masła
115 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku, ugotowanego, drobno posiekanego i dobrze odciśniętego z wody
25 g startego parmezanu(ja nie dałam)

Nadzienie:
250g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
po 1 łyżce posiekanych: pietruszki, koperku, szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Jajka rozdzielamy. Żółtka miksujemy, dodajemy do nich stopione masło. Białka ubijamy na sztywno z solą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę żółtkowo-maślaną. Na koniec ostrożnie łączymy ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem.
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 30x27 wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy przez ok. 15 min. Obracamy blaszkę z ciastem do góry nogami na ściereczkę i zdejmujemy z ciasta papier. Kroimy na 3 pasy w poprzek dłuższego boku. Łososia kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z serkiem i ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą. 2 pasy ciasta smarujemy nadzieniem i przykrywamy czwartym nieposmarowanym. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!!

2 komentarze:

Dziękuję