12 stycznia 2011

Krakersy



Świetny przepis na szybkie, smaczne i domowe krakersy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

Składniki 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól, do oprószenia
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno wyjść elastyczne i miękkie. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na ok.1h do lodówki.  
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 1mm. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty nakłuwamy widelcem, posypujemy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220ºC  na 5-10 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję