20 stycznia 2011

Styropian


Bardzo dobre ciasto, wyglądem i smakiem przypominające sernik. Gorąco polecam, a przepis pochodzi z tej strony.

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (tortownica o średnicy 26cm) i posmarować domowym dżemem porzeczkowym lub powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
  • 1 litr śmietany 18%
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy duży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane dżemem lub powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Studzić ok 3 godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję