27 lutego 2011

Scones


 Przepis na angielskie bułeczki zaczerpnęłam z blogu kwestia smaku.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • około 100 ml mleka
Do przesianej mąki dodaję proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram składniki palcami. Do rozbełtanego jajka należy dodać tyle mleka abu otrzymać 140 ml. Następnie dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką. Poiekarnik nagrzewam do temperatury 220C. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką (ważne aby brzegi były ostre) wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Jak dla mnie najlepsze są domowymi powidłami lub masłem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję