29 maja 2011

Naleśniki ze szpinakiem


Składniki na farsz:
  • 500g szpinaku mrożonego
  • 150 g serka naturalnego president
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa 
Składniki na naleśniki:
  • mleko
  • mąka
  • jaja
  • sól,cukier
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko łączymy z jajkami, dodajemy odrobinę soli,cukru oraz mąkę tak aby ciasto miało konsystencję śmietany. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Farsz: na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy i dodajemy rozmrożony szpinak, serek(można zastąpić serem feta), śmietanę i  przyprawy. Wszystko smażymy jeszcze ok 5 min.
Na każdy naleśnik nakładamy ok 2-3 łyżki farszu i zawijamy. Dodatkowo przed podaniem można posypać naleśniki startym żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Wypróbowałam Twój przepis i powiem, że farsz szpinakowy idealnie pasuje do naleśników :). Jeżeli chodzi o same ciasto, to wyrabiam je za pomocą specjalnego miksera, który kupiłam sobie ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki niemu przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i szybkie. Ciasto ma też zawsze idealną, gładką konsystencję. Wcześniej przyrządzenie naleśników zajmowało mi zawsze sporo czasu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję