13 czerwca 2011

Pierogi z truskawkami


Pierogi uwielbiam niezależnie czy są przyrządzane na słono czy słodko, a pierogi z truskawkami (zerwanymi z własnego ogródka) lubię najbardziej gdyż są smakiem mojego dzieciństwa.

Ciasto:
  • 600g mąki
  • 400 mln ciepłej wody
  • łyżka oleju

Nadzienie:
  • truskawki
  • cukier
Przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy olej oraz stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle ile mąka zabierze tak aby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Odrywamy część ciasta, a pozostałą przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Wstawiamy garnek z wodą i solą na gaz. Wałkujemy ciasto na cienko a następnie za pomocą szklanki lub noża wykrawamy kółka lub kwadraty.Na każdy kawałek nakładamy truskawkę lub truskawki trochę cukru i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, przykrywamy przykrywką i czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy pierożki polewamy śmietanką i zajadamy.Pyszności!!!
Smacznego!!

2 komentarze:

Dziękuję