Pierogi uwielbiam niezależnie czy są przyrządzane na słono czy słodko, a pierogi z truskawkami (zerwanymi z własnego ogródka) lubię najbardziej gdyż są smakiem mojego dzieciństwa.
Ciasto:
- 600g mąki
- 400 mln ciepłej wody
- łyżka oleju
Nadzienie:
Przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy olej oraz stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle ile mąka zabierze tak aby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Odrywamy część ciasta, a pozostałą przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Wstawiamy garnek z wodą i solą na gaz. Wałkujemy ciasto na cienko a następnie za pomocą szklanki lub noża wykrawamy kółka lub kwadraty.Na każdy kawałek nakładamy truskawkę lub truskawki trochę cukru i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, przykrywamy przykrywką i czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy pierożki polewamy śmietanką i zajadamy.Pyszności!!!
Smacznego!!
niczym Babci;) mój smak dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńDorotko, Twoje nie gorzej. Czy to jakaś telepatia?
OdpowiedzUsuń