13 stycznia 2012

muffiny marmurkowe


Źródło: Dusiowa Kuchnia

Składniki:
  • 280 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 gram cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju lub 85 gram roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki kakao
W jednej misce należy wymieszać: mąkę, proszek, sól i cukier.W drugiej misce połączyć jajka, olej/masło,mleko i ekstrakt.Połączyć zawartość obu misek i wymieszać( tylko nie mikserem!!)najlepiej drewnianą łyżką.Podzielić ciasto na dwie części, do jednej części dodać kakao i wymieszać. Do papilotek nakładać na zmianę po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Piec ok. 20min w 200st.C.

5 komentarzy:

  1. Śliczne muffinki. Mnie takie uzależniają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie mi się podobają te łaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak miło, że skorzystałaś z mojego przepisu :* ślicznie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis tylko zapomniała chyba Pani wspomnieć o mleku bez którego przynajmniej moje ciasto było jedną wielką grudką, do której za nic nie dało się wmieszać kakao. Albo tylko moje tak wyszło :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak mleko musi być, dziękuję i już poprawiam:)

      Usuń

Dziękuję