5 marca 2012

Ciasto marchewkowe


Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej siostrzyczki:)Tak mi zasmakowało, że postanowiłam upiec je sama. Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo dobre. Sposobem robienia i konsystencją przypomina chlebek bananowy ale jest dużo niższe.

Składniki (keksówka 30 cm)
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 0,5 szklanki pokrojonych ananasów
  • 2/3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jaja
  • ok.1 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
Marchewkę ścieramy  na tarce o średnich oczkach. Ananasa kroimy na małe kawałki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, sól, cynamon, proszek i soda) a do drugiej mokre (jaja i olej). Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy marchewkę,ananasa i posiekane orzechy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min w temperaturze 170 C. Smacznego!!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam marchewkowe ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. każde marchewkowe jest naj.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne:) moja przyjaciolka piecze genialne a ja wciaz jeszcze sie nie nauczylam....

    OdpowiedzUsuń
  4. z ananasem też musi byc dobre :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję