18 lutego 2012

Sałatka z radicchio


Składniki:
  • 0,5 sałaty radicchio
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 pomarańcza
  • laska kabanosa
  • prażone płatki migdałów i ziarenka słonecznika
Sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy (u mnie francuska)
  • łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżeczki soku z jednej pomarańczy lub cytryny
  • sól,pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sok z pomarańczy, musztardę miód i dokładnie mieszamy,  przyprawiamy solą i pieprzem. Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie obieraną pomarańczę,  kroimy na cząstki a kabanosa na ok.4 cm kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Na koniec tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem.

Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję