11 marca 2012

Tarta i rogaliki ze szpinakiem

  • Tarta 


Składniki:

Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • sól
  • łyżka mleka
Nadzienie:
  • 300 g szpinaku w liściach
  • 250 g ricotty
  • 2 jaja
  • 100 mln śmietany 18 %
  • sól,pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
  • garść orzechów włoskich

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 h.
Rozmrożony szpinak posiekać, podsmażyć na maśle i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem (może być granulowany), gałką muszkatołową. Gdy przestygnie połączyć z ricottą i posiekanymi orzechami.W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka razem ze śmietaną, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część ciasta wyłożyć na spód tarty (ciasto musi być dobrze schłodzone). Resztę ciasta kruchego rozwałkować podsypując mąką, następnie pokroić na paski. Na dobrze ostudzony spód z ciasta wyłożyć szpinak z ricottą.
Wylać masę z jajek i śmietanki (pozostawić 1 łyżkę), delikatnie zamieszać w kilku miejscach końcem widelca tak aby masa dostała się w wolne przestrzenie. Ułożyć paski z ciasta i posmarować je odłożoną masą z jajek. Piec przez 35 minut. Pokroić gdy trochę przestygnie. Smacznego!!
Źródło:Kwestia Smaku

  • Rogaliki ze szpinakiem


Składniki:
  • 400g mąki
  • 200g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • 250 g szpinaku(najlepiej w liściach)
  • pół opakowania sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Przesianą mąkę posiekać z masłem dodać resztę składników, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok 1h.
W tym czasie przygotować farsz. Liście szpinaku z blanszować i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła wrzucić szpinak i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na okrąg o grubość ok.3 mm. Okrąg podzielić na 6 lub 8 części, wypełnić farszem (ok. 1-2 łyżeczki) i zawijać zaczynając od dłuższego boku.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Piec ok 30 min w temp. 180 stopni.Źródło: White Plate

5 komentarzy:

  1. U mnie wszystkie tarty są mile widziane, a szpinak od niedawna dodaję do wielu posiłków, tak mi ostatnio smakuje. Bardzo fajne to połączenie z ricottą i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do wypróbowania naszej tarty szpinakowej :) Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na obiad też była dzisiaj tarta ze szpinakiem :-) uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja poproszę takiego rogalika, wygląda super :)
    Szpinak uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję