21 lipca 2012

Bób z bułką tartą


Składniki:
  • 1kg bobu 
  • 2l wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Bób wrzucamy do gotującej się wody z solą i cukrem. Gotujemy przez ok 15 min. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy.
Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy bułkę tartą gdy bułka będzie miała złoty kolor dodajemy czosnek. Ugotowany i obrany bób wrzucamy na patelnie, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i wszystko razem ze sobą mieszamy i lekko podgrzewamy. Smacznego!!





5 komentarzy:

  1. nie lubię obierać bobu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z bułką jeszcze nie jadłyśmy. Zazwyczaj polany masełkiem z czosnkiem. Ale wypróbujemy :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez nie jadlam jeszcze z bulka tarta... czas sprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję