15 sierpnia 2012

Sernik orzechowy



Jest to chyba najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Pyszna kremowa masa serowa w połączeniu z warstwą z orzechów włoskich smakuje wspaniale. 
I choć nie zrobiłam go zgodnie z przepisem, bo do masy serowej dodałam budyń waniliowy i użyłam miodu zamiast golden syropu, to i tak sernik był przepyszny. Jeżeli jesteście tak jak ja sernikomaniakami to koniecznie musicie go wypróbować.
Przepis znalazłam u Dorotki:)

Składniki na spód:
  • 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka  cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki na masę serową:
  • 850 g sera śmietankowego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i koniecznie włożyć do  lodówki na  minimum 4 h, a najlepiej  na całą noc.
Smacznego!!


3 komentarze:

  1. też go piekłam, jest pyszny, zwłaszcza ta masa orzechowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNAM! Jeszcze nigdy nie jadłam (nie spotkałam się) sernika z orzechami. NOWOŚĆ ląduje w przepisach do zrobienia. Smacznie tu u Ciebie:))
    Dzięki za komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję