17 sierpnia 2012

Kruche ciasto z malinami i pianką




Ciasto, które prezentuję  pojawia się ostatnio bardzo często na blogach kulinarnych.  Robiłam je już dwa razy, za pierwszym razem dodałam do niego borówkę amerykańską a teraz mój wybór padł na maliny. Ciasto jest niesamowicie kruche a pianka bardzo lekka i delikatna.

Przepis pochodzi z blogu smaki i aromaty.

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła lub margaryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin 
  • cukier puder lub polewa czekoladowa
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.





6 komentarzy:

  1. Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
    zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
  2. kruche i z malinkami to najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest prześliczne! Budyniowa pianka, chrupiący wierzch i te malinki... Mogłabym na nie patrzeć i patrzeć <3 Porwałabym Ci kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję