24 listopada 2012

Placki z dyni


Sezon na dynię u mnie ciągle trwa :) Dzisiaj zrobiłam placuszki, które wyszły takie, jakie lubię najbardziej, czyli bardzo miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Są one delikatne w smaku, dlatego dobrze jest je podać z wyrazistym sosem np. czosnkowym.


Składniki:
  • ok.3 szklanki dyni startej na tarce
  • 1/2 cebuli
  • pół opakowania sera typu feta
  • jajo
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, koperek,
  • olej


Do dyni dodajemy drobno posiekaną cebulę resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą pieprzem i koperkiem. Gdyby ciasto na placki było za luźne należy dodać więcej mąki. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczmy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



 

6 komentarzy:

  1. Piękne placuszki! Ja też lubię jak sa miekkie w środku i chrupiące na brzegach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbuję ten przepis :) wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadziwiające, ale nigdy nie jadłam dyni. W moim domu nikt za nią specjalnie nie przepada więc nie miałam okazji. Ale obiecuję brać się za siebie i wreszcie przyrządzić coś pysznego z dyni :) Na przykład cudowne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, robię podobne z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję