9 marca 2013

Czerwone curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym



Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka ok 500g
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml  pomidorów z puszki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka przyprawy indyjskiej
  • odrobina chili zmielonego
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić na dość równe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Na drugiej patelni lekko podsmażyć cebule i dodać wszystkie przyprawy (czosnek, kminek, curry, garam masala, paprykę, kolendrę, przyprawę indyjską i chili). Smażyć przez ok 1 min, po tym czasie dodać kurczaka, mleczko i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać. Gotować jeszcze ok 10min.
Gdy danie jest gotowe doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Danie można jeść samo, z chlebem typu pita lub z ryżem
Smacznego!!





10 komentarzy:

  1. oj ja wiem, że to było pyszne, jak ma mleczko kokosowe nie mogło być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie dania :) dzisiaj jadłam risotto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam uwielbiam ! Polecam Ci jeszcze spróbować curry z dodatkiem jabłka z przepis z książki "Przepisy Tatiany". Nie lubię wrzucać swoich przepisów na inne blogi,ale akurat niedawno robiłam podobne :) (http://kulinarna-fuzja.blogspot.com/2012/09/ostatnia-strona-ostatni-kes-i-curry-na.html)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków! Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaaam! :) Moje klimaty! Uwielbiam kuchnie Indyjską i wariacje na temat ;) Dziękuje za komentarz, dodaje Cie do obserwowanych :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie rozgrzewające dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne danie, działa na wyobraźnię. Trzeba będzie spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję