26 stycznia 2011

Tarta ze szpinakiem i serem feta




Uwielbiam szpinak w każdej postaci :) A ponieważ ostatnio miałam na niego wielką ochotę więc postanowiłam wypróbować ten przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Tarta jest przepyszna!!!

Składniki:
Ciasto:
  • 125 g masła 
  • 1 jajko 
  • ok. 250 g mąki 
  • 2-3 łyżki wody 
  • płaska łyżeczka soli 
  • płaska łyżeczka drobnego cukru 

Usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone, lekko zmiękczone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Włożyć do lodówki na ok.1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty lub dużą tortownicę, mocno dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć przygotowaną formę z ciastem papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. 

Nadzienie:
  • 50 dag szpinaku mrożonego lub ok. 75 dag świeżego, porwanego 
  • łyżka masła lub oliwy do smażenia 
  • mały pęczek natki pietruszki 
  • duża cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej - zależy od upodobań) 
  • sól 
  • biały pieprz 
  • zioła prowansalskie, tymianek 
  • 15 dag fety 

Przeciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Wrzucić szpinak i dusić, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, białym pieprzem, odrobiną tymianku i ziół prowansalskich i odstawić do wystygnięcia 

Wierzch:
  • kubek 200 ml śmietany 12% 
  • 3 jajka 
  • 15 dag żółtego sera (np. gouda) 
  • odrobina startej gałki muszkatołowej 

Rozmącić jajka w śmietanie i dodać świeżo startą gałkę muszkatołową (w przybliżeniu - dwie szczypty). Zetrzeć żółty ser i pokroić fetę w kostkę.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, na niej ułożyć kostki fety i zalać wszystko jajkami ze śmietaną i posypać żółtym serem.
Piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu).

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. brzmi apetycznie :) przepis dodany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thank you
    once again.

    My blog post :: Dental Plan Indiana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję