8 sierpnia 2011

Rogaliki


Pyszne mięciutkie w środku rogaliki mogą być zarówno na śniadanie, kolację lub piknik, te moje są bez nadzienia ale następnym razem zrobię je z nutellą lub dżemem:)
Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Moje Wypieki


Składniki na 12 rogalików:
  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

Dziękuję