1 sierpnia 2011

Sos słodko-kwaśny do słoików


Pyszny sos na zimę. Ja najczęściej używam go do makaronów, Mój tata do jajecznicy ale z ryżem też świetnie smakuje. Gorąco polecam,  przepis znalazłam na blogu ilonkowo.

Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki chili z torebki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • bazylia, oregano,tymianek
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (ja dodatkowo dodałam pokrojoną w słupki marchewkę) i gotować ok. 30 min.
Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu, zagotować.
Gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min.
Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. robiłam podobny sos w zeszłym roku :) bardzo dobry wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe sosy są najlepsze :) moja mama robi bardzo podobny i wszystkim nam bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam podobny i już nigdy więcej nie kupię takiego ze słoika! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny i naprawdę o niebo lepszy do tych ze sklepu...Polecam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. za ostre i za słodkie a i tak dałam troche mniej niz w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się. Ja również dałam mniej cukru i octu ale i i tak jest za słodki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję