5 września 2011

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym


Przepis cytuję za Dorotką. Kalafior bardzo mi smakował nawet bardziej od tego tradycyjnego z bułką tartą i masełkiem.Polecam!!
Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 50 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 375 ml gorącego mleka
  • 80 g startego na grubych oczkach sera
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • sól.pieprz,gałka muszkatołowa do smaku

Kalafior podzielić na większe części, zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę. Zagotować, mieszając, by mikstura zgęstniała. Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając; gotować, aż sos zgęstnieje.Dodać pieprz i gałkę muszkatołową.
Zdjąć gotowy sos z palnika, wsypać starty ser, wymieszać.
Sos serowy wyłożyć na kalafior w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do delikatnego zezłocenia.
Ja dodatkowo dałam 3 pokrojone w ćwiartki i ugotowane ziemniaki.
Smacznego!!


4 komentarze:

  1. Mniam! Pierwszy raz widzę, zawsze jadam z bułką tartą i masełkiem. ;-) Kalafiorowa rozkosz.;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech żyje kalafior ;) W tej wersji też na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kalafior pod każdą postacią i już się nie mogę doczekać aby wypróbować tan przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję