2 października 2011

Focaccia

Najlepsza focaccia jaką do tej por robiłam.Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 500 g mąki
  • około 230 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • około 20 małych pomidorków koktajlowych
  • oliwa extra vergine, rozmaryn,zioła prowansalskie, sól morska
Ugotowane ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.Do większej plastikowej miski skruszyć świeże drożdże lub wsypać drożdże suszone. Wlać 100 ml ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Dodać ostudzone ziemniaki i ręką lub mieszadłem miksera połączyć składniki. Następnie dodać 70 ml ciepłej wody i wyrabiać ciasto przez 10 minut, dłońmi lub hakiem miksera (ciasto będzie dość sztywne). Dodać 3 łyżeczki soli morskiej rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody. Wyrabiać dalej przez około 10 minut. Na koniec dokładnie wgnieść w ciasto 3 łyżki oliwy extra vergine, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.Formę (moja miała wymiary 20x30) wysmarować oliwą i włożyć ciasto (na wysokość około 2 - 3 cm). Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, usunąć szypułki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine. Pomidorki ułożyć na powierzchni ciasta rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Należy zachować około 3 cm odstępy pomiędzy poszczególnymi pomidorkami(Ja ciasto dodatkowo oprószyłam solą, ziołami, rozmarynem i skropiłam oliwą z oliwek). Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić focaccię i piec przez ok 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia na 10 minut, następnie wyjąć focaccię na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Kompletnie zapomniałam, że chciałam ją zrobić!
    Dzięki za przypomnienie. ;)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ją kiedyś robiłam właśnie z tego przepisu z Kwestii, jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłem ale zarówno wygląd jak i komentarze są zachęcające

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia bo ten włoski chlebek jest naprawdę bardzo dobry:)

      Usuń

Dziękuję