11 grudnia 2011

Lasagne

Składniki:
  • 9 płatów lasagne (forma 14x25 cm)
  • 200 g żółtego sera
  • 125 g mozzarelli 
  • 2 łyżki parmezanu
sos pomidorowy:
  • 400 g mięsa mielonego (ja dałam wieprzowo-wołowe)
  • słoiczek sosu słodko-kwaśnego (przepis tutaj )
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • sól,pieprz,cukier, bazylia, oregano

sos beszamelowy :
  • 0,5 litra mleka
  • 5 dag mąki
  • 5 dag masła
  • szczypta gałki muszkatołowa,sól,pieprz
 Ja płaty lasagne chwilkę gotowałam w dużej ilości osolonej wody i położyłam jeden obok drugiego  na ściereczce.
sos pomidorowy: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (uważać żeby się nie przypalił) następnie dodajemy mięso mielone i smażymy ok 10 min. Gdy mięso się ładnie usmaży dodajemy resztę składników i dusimy wszystko jeszcze przez ok 10-15 min. I tak sos pomidorowy mamy gotowy :)

sos beszamelowy: W garnuszku robimy zasmażkę z masła i mąki, stale mieszając wlewamy powoli zimne mleko. Gotujemy na małym ogniu aż sos ładnie zgęstnieje na koniec przyprawiamy solą,pieprzem i gałką.

Prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno wlewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na nim płaty lasagne następnie kładziemy sos pomidorowy a na nim  połowę startego żółtego sera i  znowu sos beszamelowy, płaty lasagne, sos pomidorowy, resztę sera. Ostatnią warstwę układam tak samo tyle że zamiast żółtego sera posypujemy wierzch lasagne mozzrellą wymieszaną z parmezanem. Pieczemy ok 40-45 min w temp. 190-200 stopni.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie robiłam nigdy domowej lasagne. Kurczę w tym momencie oświeciło mnie jak wielu potraw, dań które kocham, nie przyrządzałam!
    Świetny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję