Składniki:
- 100 g rukoli
- garść całych migdałów
- łyżka podprażonych pestek słonecznika
- ok 100-120 ml oliwy z oliwek extra vergine
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Połowę rukoli, 50ml oliwy, migdały i słonecznik wrzucamy do pojemnika i miksujemy, gdy wszystko dobrze się połączy dodajmy resztę składników i bardzo dobrze miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajmy na wierzch łyżkę oliwy. Pesto przechowujemy w lodówce.
A jak to smakuje? Nada się do kanapek z mozarellą i pomidorem? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Pesto jest bardzo intensywne w smaku, mozarella i pomidor złagodzą jego smak, więc taka kanapka bedzie bardzo dobra:)
UsuńPozdrawiam!
pesto jest super!I polecam z mozarella, dzieki za przepis i piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńpesto prezentuje sie bardzo smacznie. Najlepsze takie samemu robione, bo kupne to z reguly niejadalne. Polecam jako pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńFajny, oryginalny przepis. Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń