13 kwietnia 2013

Pesto z rukoli



Składniki:
  • 100 g rukoli
  • garść całych migdałów
  • łyżka podprażonych pestek słonecznika
  • ok 100-120 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Połowę rukoli, 50ml oliwy, migdały i słonecznik wrzucamy do pojemnika i miksujemy, gdy wszystko dobrze się połączy dodajmy resztę składników i bardzo dobrze miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajmy na wierzch łyżkę oliwy. Pesto przechowujemy w lodówce.




6 komentarzy:

  1. A jak to smakuje? Nada się do kanapek z mozarellą i pomidorem? :)

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto jest bardzo intensywne w smaku, mozarella i pomidor złagodzą jego smak, więc taka kanapka bedzie bardzo dobra:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. pesto jest super!I polecam z mozarella, dzieki za przepis i piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pesto prezentuje sie bardzo smacznie. Najlepsze takie samemu robione, bo kupne to z reguly niejadalne. Polecam jako pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny, oryginalny przepis. Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję