Przepis na ten chleb wypatrzyłam już dawno na tym blogu. Chlebek robi się bardzo szybko i równie szybko się go zjada :) a ostatnio robi furorę u koleżanek mojej mamy.
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr wody
Piec +/-50 minut w temperaturze 210-220 ºC.
Smacznego!!
W sumie każdy chleb który zrobimy sami jest moim zdaniem o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Ja bardzo często i zarazem chętnie korzystam z przepisów https://basiazsercem.pl/ ponieważ jestem wielką fanką wszystkiego co mączne. Oczywiście sama również robię i piekę swój chleb, gdyż taki jest najpyszniejszy.
OdpowiedzUsuń