20 czerwca 2011

Ciasto do odrywania


Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Ciasto nie dosyć że pięknie wygląda to również wspaniale smakuje. A że jestem miłośniczką drożdżowych wypieków więc jak dla mnie Rewelacja!!

Ciasto:
  • 280g + 90g + kilka łyżek mąki do drugiego wyrobienia
  • 50g  cukru
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 80ml mleka
  • 60g masła
  • 60ml wody
  • skórka z całej cytryny starta na drobnej tarce
Nadzienie:
  • 100g  cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60g masła
  • sok z całej cytryny
280g mąki wymieszać z cukrem, solą oraz skórką cytrynową. Masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia,wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać dokładnie tak aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok. 2 minuty, następnie wlać do mąki i wymieszać  łyżką. Dodać jajka i jeszcze raz zamieszać aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać 90g mąki i mieszać dalej przez 2-3 minuty. Ciasto będzie klejące, ale nie można dodawać więcej mąki, takie właśnie ma być. Przykryć miskę ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać sok z cytryny, odstawić do wystudzenia. Cukier wymieszać z cynamonem.
Foremkę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem kilku łyżek mąki. Powinno być miękkie i puszyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną maka powierzchnię i rozwałkować na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować całą powierzchnię roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.  Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 w miarę równych pasków. Ułożyć paski jeden na drugim, nadzieniem do góry.  Pokroić na 6 części. Ułożyć je pionowo, jedna obok drugiej w foremce. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut, aż wyrośnie do wysokości brzegów foremki. 
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż góra ciasta będzie złotobrązowa. Po upieczeniu nie należy wyjmować ciasta z foremki od razu, należy dać mu odpocząć 10-15 minut i wyjdzie bez problemu. Gorąco polecam!!

1 komentarz:

  1. Fantastyczne do dzielenia - oczywiscie, jesli lubisz sie dzielic ;) Wszystko, co cynamonowe, kocham miloscia dozgonna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję