Tarta, którą dzisiaj zrobiłam, urzekła mnie swoim smakiem
i wyglądem. Przepis na kruchy spód jest fantastyczny:). W oryginalnym przepisie
oprócz jagód były jeszcze maliny, ja niestety ich nie miałam, wiec dodałam
morele (następnym razem zrobię z malinami:)).
Przepis znalazłam u Liski Składniki:
Ciasto kruche :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 120 ml śmietany 36% lub 30 %
- 5 łyżek mąki
- 100 g cukru pudru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, masło i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 28cm) i nakłuwamy widelcem.
Włączamy piekarnik na 180 C.
Jaja roztrzepujemy lub miksujemy ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem. Na ciasto kładziemy owoce i zalewamy je przygotowaną masą. Tarte wstawiamy do piekarnika na ok 40-50min. Smacznego!!
wygląda pięknie, pewnie podobnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpiękna jest
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zakupić sobie nową foremkę do pieczenia tart. Twoja wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńjakie to kuszące. najpierw tiramisu, teraz tarta! Same pyszności
OdpowiedzUsuńpyszota :)
OdpowiedzUsuńDo masy budyniowej dodać mąkę tortową czy ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuń