14 lipca 2012

Tarta z owocami



Tarta, którą dzisiaj zrobiłam, urzekła mnie swoim smakiem i wyglądem. Przepis na kruchy spód jest fantastyczny:). W oryginalnym przepisie oprócz jagód były jeszcze maliny, ja niestety ich nie miałam, wiec dodałam morele (następnym razem zrobię z malinami:)).
Przepis znalazłam u Liski

Składniki:

Ciasto kruche :
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 jajka
  • 120 ml śmietany 36% lub 30 %
  • 5 łyżek mąki
  • 100 g cukru pudru
ok. 300-400 g owoców sezonowych (np. jagody, maliny, czarna porzeczka itp)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, masło i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 28cm) i nakłuwamy widelcem.
Włączamy piekarnik na 180 C.
Jaja roztrzepujemy lub miksujemy ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem. Na ciasto kładziemy owoce i zalewamy je przygotowaną masą. Tarte wstawiamy do piekarnika na ok 40-50min. Smacznego!!


6 komentarzy:

  1. wygląda pięknie, pewnie podobnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zakupić sobie nową foremkę do pieczenia tart. Twoja wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie to kuszące. najpierw tiramisu, teraz tarta! Same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Do masy budyniowej dodać mąkę tortową czy ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję