23 grudnia 2012

Wigilijne placuszki ze śledziem


Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie Wigilii bez tych pysznych placuszków ze śledziem. Przepis jest bardzo prosty.
Musimy zrobić ciasto naleśnikowe(z 0.5 l mleka), które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany do ciasta dodajemy drobno pokrojone śledzie( 2 -3 płaty wcześniej wymoczone w mleku). Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładamy łyżką ciasto( 1 łyżka na jeden placuszek) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładamy  na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Nie podaje dokładnych proporcji, bo zawsze robię je "na oko". Sądzę, że i tak prawie każdy ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, wypróbuje :)
    Zapraszam do siebie również.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rybę, jednak nie bardzo lubię ją smażyć bo zapach przenika przez wszystko. W takich sytuacjach za każdym razem mam przy sobie neutralizator zapachów https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele dzięki któremu wszystkie brzydkie zapachy znikają.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję