23 grudnia 2012
Wigilijne placuszki ze śledziem
Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie Wigilii bez tych pysznych placuszków ze śledziem. Przepis jest bardzo prosty.
Musimy zrobić ciasto naleśnikowe(z 0.5 l mleka), które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany do ciasta dodajemy drobno pokrojone śledzie( 2 -3 płaty wcześniej wymoczone w mleku). Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładamy łyżką ciasto( 1 łyżka na jeden placuszek) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Nie podaje dokładnych proporcji, bo zawsze robię je "na oko". Sądzę, że i tak prawie każdy ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy pomysł, wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie również.
Uwielbiam rybę, jednak nie bardzo lubię ją smażyć bo zapach przenika przez wszystko. W takich sytuacjach za każdym razem mam przy sobie neutralizator zapachów https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele dzięki któremu wszystkie brzydkie zapachy znikają.
OdpowiedzUsuń