Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 brokuł ok 500g
- 120g sera typu feta
- 3 jaja
- 100 mln śmietany 18%
- 3-4 łyżki sera np. gouda
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy sól, miękkie masło i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę.
- Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Wstawiamy do lodówki na. ok 30 min
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ok 4min.)
- Jaja wymieszać ze śmietaną , solą i pieprzem
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem, wstawić do piekarnika na ok 15 min.
- Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser feta pokrojony w kostkę.
- Zalać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i płatkami migdałów
- Piec ok 30-40 min w temperaturze 180C.
ojj ta tarta na pewno by mie smakowała :D
OdpowiedzUsuńTarta bardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły i ser feta więc dla mnie to połączenie idealne:-)
OdpowiedzUsuńNie mogę się oprzeć i upiekę :-)
OdpowiedzUsuńAle numer! U ciebie tarta z brokułami a u mnie ze szparagami. Ale podobnie wyglądają! Kocham brokuły miłością całoroczną. Aż dziw, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. Dzięki za inspiracje:))
OdpowiedzUsuńJa zrobię taki z kalafiorem, bo mam ogromnego i nie wiem cóż nim zrobić:)
OdpowiedzUsuńWitam, postanowiłam Cię nominować do Liebster Blog Award :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaann.blogspot.com/2013/07/liebster-blog-award.html
jedno z moich ulubionych połączeń smaków, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj tarte Pani przepisu, dodałam tylko mąkę pełnoziarnistą. Wyszła pysznie! Pozdrawiam i dziękują za inspirację ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis, gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Też zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Polecam
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki jest tej tarty?
OdpowiedzUsuńForma ma średnicę 23cm
Usuńdziękuję
OdpowiedzUsuńno i pierwsza tarta zaliczona:) pycha! teraz czas na tartę z innymi składnikami:)
OdpowiedzUsuńczy ciasto nie trzeba obciążyć np. fasolą ?
OdpowiedzUsuńMożna ale nie trzeba, ja przeważnie nie obciążam niczym tylko zostawiam więcej ciasta na rancie formy żeby się nie zsunęło. Tartę można również zrobić bez wcześniejszego podpiekania spodu, wtedy musisz po prosu dłużej ją piec.
Usuńwspaniała, a dziś jeszcze takie słońce, że takie jedzenie smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj tę tartę na obiad, pyszne ciasto, jedynie co musiałam zmienić to czas pieczenia do 45 min, bo wcześniej mieszanka jajek ze śmietaną ciągle nie była ścięta ;) I dodałam jeszcze zioła prowansalskie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam tą tartę, była pyszna, ale niestety spód ciasta wyszedł jakiś zakalcowaty:( Nie wiem czemu, bo robiłam wszystko zgodnie z przepisem:(
OdpowiedzUsuńGenialana tarta! Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajna tarta, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńAkurat w takim daniu najbardziej podoba mi się to, że można je przygotować dosłownie w ciągu chwili. Zresztą gdy ja jeszcze dodatkowo korzystam z porad od https://basiazsercem.pl/ to tutaj już raczej nie będzie nic do zepsucia. Już tylko od nas zależy co takiego włożymy w środek jako wypełnienie.
OdpowiedzUsuń