24 kwietnia 2011

Pascha

Paschę w tym roku robiłam i jadłam po raz pierwszy. U mnie w domu dotychczas na Wielkanocnym stole  królowały serniki i babki. Od dziś wiem że prócz innych wspaniałych ciast w menu wielkanocnym nie może zabraknąć tego fantastycznego tradycyjnego deseru.

Składniki:
  • 0.7kg sera (ja użyłam sera president)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2-3 łyżki masła
  • szklanka bakalii (rodzynki, orzechy,suszona śliwka,suszone morele,skórka pomarańczy)

Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać ser i śmietanę i wszystko jeszcze raz zmiksować. Do masy serowej dodać bakalie . Następnie przełożyć gotową masę do durszlaka wyłożonego gazą. Na zawinięty w gazę ser położyć talerz z czymś ciężkim i wstawić na noc do lodówki(pod durszlak radzę podłożyć talerzyk). Następnego dnia przełożyć gotową paschę do góry dnem i udekorować.
Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję