7 maja 2011

Chałka :)

Chałkę oraz inne drożdżowe wypieki po prostu  uwielbiam:). Chyba nie ma nic lepszego na sobotnie śniadanie jak świeża chałka z mlekiem i masełkiem, mhh  pycha!!!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jaja
  • 6 łyżeczek cukru
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
Pokruszone drożdże łączymy ze szklanką ciepłego mleka,cukrem i  łyżkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min. Gdy widzimy, że drożdże już zaczęły pracować dodajemy resztę składników tzn.przesianą mąkę, 2 jaja,sól i aromat waniliowy. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy tak aby ciasto nie przylepiało się do ręki i posypujemy na wierzchu odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.1h do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i robimy z niego warkocz.Przekładamy do natłuszczonej foremki i znowu odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie wstawimy chałkę do piekarnika i pieczemy ok 25-30min w temperaturze 180 C. Ja przed włożeniem chałki do piecyka dodatkowo smaruję ją mlekiem lub posypuję kruszonką.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję