Składniki na farsz:
- 500g szpinaku mrożonego
- 150 g serka naturalnego president
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,gałka muszkatołowa
- mleko
- mąka
- jaja
- sól,cukier
Farsz: na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy i dodajemy rozmrożony szpinak, serek(można zastąpić serem feta), śmietanę i przyprawy. Wszystko smażymy jeszcze ok 5 min.
Na każdy naleśnik nakładamy ok 2-3 łyżki farszu i zawijamy. Dodatkowo przed podaniem można posypać naleśniki startym żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku.
Smacznego!!!
Wypróbowałam Twój przepis i powiem, że farsz szpinakowy idealnie pasuje do naleśników :). Jeżeli chodzi o same ciasto, to wyrabiam je za pomocą specjalnego miksera, który kupiłam sobie ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki niemu przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i szybkie. Ciasto ma też zawsze idealną, gładką konsystencję. Wcześniej przyrządzenie naleśników zajmowało mi zawsze sporo czasu.
OdpowiedzUsuń