W ten pochmurny i deszczowy weekend :( miałam ochotę na coś słodkiego mój wybór padł na ciasto pod nazwą kopiec kreta. Dawniej robiłam to ciasto z opakowania Dr.Oetkera ale tym razem postanowiłam je zrobić sama i muszę powiedzieć że ciasto jest super smaczne i łatwe w zrobieniu,a rodzina się nim zachwycała:)
Przepis znalazłam na stronie Przysmaki Ewy :)
Składniki
Na ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
Na krem:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki ciemnej czekokolady
2-3 banany
Sok z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i
przygotowujemy tortownicę wysmarowaną tłuszczem o średnicy 25
cm. Margarynę, cukier, wodę i kakao
umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu aż uzyskamy jednolitą
masę (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy odstawiamy na bok. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Masę z rondelka przekładamy do
większej miski (ma być wystudzona), dodajemy powoli żółtka wraz z mąką i
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę uzyskaną z
białek, tutaj masy już nie miksujemy, mieszamy wyłącznie łychą i
wylewamy ciasto do formy. Pieczemy 20-30 minut.
Ciasto lekko studzimy, w jeszcze
ciepłym cieście wydrążamy środek, pozostawiamy dno oraz boki o grubości
1-1,5 centymetra. Wydrążone ciasto kruszymy i odstawiamy. Tabliczkę czekolady siekamy nożem.
Teraz przygotowujemy masę. Do kubeczka wsypujemy 3
łyżeczki żelatyny i wlewamy niewielką ilość ciepłej wody ok. 2-3 łyżki by móc ją rozpuścić –
odstawiamy do spęcznienia. Śmietanę schłodzoną wcześniej w lodówce ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie dolewamy do żelatyny niewielką ilość mleka i
lekko podgrzewamy ją na małym ogniu (ma się rozpuścić). Studzimy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę (bez grudek). Mieszamy
plastikową łyżką wraz z dodatkiem siekanej czekolady.
Na wydrążony środek ciasta wykładamy banany (pokroiłam je na pół), skrapiamy owoce sokiem z cytryny. Następna warstwa to ubita śmietana wraz z kawałkami siekanej czekolady, formujemy krem na kształt kopca kreta. Okruszkami ciasta obsypujemy nasz Kopiec. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.
Smacznego!!
Sliczny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuń