W tym roku u Mamy w ogródku warzywnym panuje urodzaj na cukinię. Na stronach długo szukałam potrawy (innej niż placki lub leczo które często robię)z dodatkiem cukinii, aż w końcu natrafiłam na świetny przepis na tartę.
Przepis pochodzi z bloga Chilibite
Składniki:
1 średnia cukinia
3 dymki bez szczypioru
łyżka masła
3 młode ziemniaki
3 jajka
100ml śmietany 22%
pół opakowania sera feta
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Pomidor żółty
garść żółtego sera
Ciasto kruche:
250g mąki
125g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
1 jajko
trochę zimnej wody
Mąkę posiekać razem z masłem, zrobić dołek,wbić jajo i dodać odrobinę wody,szybko zagnieść ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1h. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę, ponakłuwać i piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i pozostawić do schłodzenia.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Cukinię zetrzeć na tarce razem ze
skórką, zasypać w misce płaską łyżką soli i odstawić na 20 min. Potem
dokładnie przepłukać, odcisnąć na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym.
Cebulki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażyć na złoto na sporej łyżce
masła. Dodać odciśniętą cukinię i smażyć (musi dobrze
odparować), na koniec dodać ser feta, pieprz i wszystko razem połączyć . Odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki
ugotowane w mundurkach, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na
podpieczonym spodzie. Przykryć przestudzoną masą cukiniową i zalać
śmietaną rozbełtaną z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać startym żółtym serem.
Piec ok 30 min w 180°C. Gorąco polecam tarta jest pyszna.Smacznego!!
Robię dziś tartę! :) chodzi za mną od rana ;) Podarowałam Ci wyróżnienie :) Skopiuj ode mnie ze wpisu obrazek, wklej na blog, napisz 7 rzeczy o sobie i daj wyróżnienie następnym :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń