W ten weekend postanowiłam zrobić domowe tortille, wyszły bardzo dobre i co najważniejsze nie łamały się przy zawijaniu, zachęcam do zrobienia.
W internecie znajdziemy bardzo dużo przepisów na tortille ja zrobiłam je z tej strony.
Składniki na 8 średniej wielkości tortilli:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie suche składniki razem mieszamy i stopniowo dodając wody zagniatamy ciasto, które przypomina ciasto na pierogi(jest nieco twardsze).W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Ciasto dzielimy na 8 kawałków i każdy rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki.Na suchej nagranej patelni smażymy z każdej strony placki do chwili aż pojawią się na nich ciemne kropki, ale nie za długo bo zrobią się twarde. Ja wypełniłam tortille surówką z kapusty, podsmażonym kurczakiem i sosem czosnkowym. Super obiad na ciepłe dni:)
Smacznego!!
Nigdy sama nie robiłam tortilli, ale chyba się skusze, bo w tych kupnych jest mnóstwo chemii... Pyszna musi być taka domowa :)
OdpowiedzUsuńRobiłam tortille, ale tylko z mąki pszennej, muszę spróbować z kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuńTen przepis spadl mi po prostu z nieba :) Wlasnie i ja przymierzam sie do zrobienia domowych tortilli wiec zapisze sobie przepis.
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny na moim blogu :)
super przepis , ja właśnie zabieram się za robienie tortilli , a do tego fajitas :)
OdpowiedzUsuńa czy ktoś może napisać komentarz kto to już zjadł ;)))
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię;) podzieliłam na 8 części ale lepiej jest dać dwa kawałki na raz bo wtedy łatwiej rozwałkować i uzyskać formę wycinając z talerza a do reszty która zostaje po odcięciu dodaje kawałek całęgo ciasta i wychodzi 7 placków. Jak narazie są dosyć twarde ale położyłam jeden na drugim pod talerzem i mam nadzieje że zmiękną;) trzymajcie kciuki;D
OdpowiedzUsuńDobra, chyba wypróbuję. Wiem, że ta mąka kukurydziana, z której robi się supermarketowe tortille kukurydziane jest strasznie droga (to się chyba "masa harrina" nazywa).
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z takich proporcji, jakie są w przepisie i wyszły mi strasznie twarde, nie było mowy o żadnym zginaniu ani zawijaniu i skończyło się jak zwykle na tych ze sklepu, nie wiem co zrobiłam źle :(
OdpowiedzUsuńNie dla mnie przepis, mąka kukurydziana jest okropna do ciasta, musiałam dodawać ciągle mąki pszennej, żeby ciasto dało się uwałkować i mam twarde deski zamiast tortilli :(. Wolę metodę z ciastem na naleśniki z nieco więcej mąki, mam takie pseudotortille :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mąkę pszenną? Zależy mi, aby nie było glutenu.
OdpowiedzUsuńmusisz popytać w sklepach z żywnością bezglutenową o specjalną mąkę
UsuńMozesz uzyc maki ziemniaczanej wymieszanej z kukurydziana. Mam kolege bezglutenowca i tez musi ciagle uwazac. Bo jak zje troszke glutenu to sie zamienia w Hulka:D
Usuńkolejna KLAPA!
OdpowiedzUsuńrobię tortille któryś raz i za każdym razem z przepisów z przepięknymi zdjęciami - a za każdym razem smak jest zły, struktura okropna, wszystko inaczej niż opisują blogerskie gwiazdeczki kulinarne.
zupełna beznadzieja...
warto zainwestować w coś kupnego podrasowanego chemią!
Wyszły bardzo dobre choć do pieczenia dodałam ociupine tłuszczu, są elastyczne i bardzo smaczne polecam
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać łyżkę smalcu, a po wyrobieniu placków, przykrywać je szmatką, aby nie wyschły.
OdpowiedzUsuńtrzeba dodac do tych składników--łyzke rozpuszczonego masła+łyzeczke proszku do pieczenia,i troche wiecej wody,musi sie łatwo wałkowac;) sprawdzone,,,polecam
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za cenne wskazówki:)
Usuńdzięki za ten fatalny przepis stosując się do do niego wychodzi kit do okien a nie tortilla dzieki za zmarnowanie 30 minut zycia + paru złotych na składniki .Podsumowując jak nie masz pojęcia jak się robi tortille to nie zasmiecaj internetu.Do innych nie wiem skąd tyle pochlebnych komentarzy typu super przepis mam ochotę na tortille to sobie zrobię hahahah chyba najpierw trzeba ja zrobić ,zjeść a potem komentować ogólnie nie polecam
OdpowiedzUsuńaha jedynie czego do tego brakuje to jak słusznie zauważył paweł szymański masła proszku do pieczenia szkoda że autor przepisu tego nie zauważył
OdpowiedzUsuńDorotas30 proszę cię przestań wstawiać przepisy kulinarne,zatrudnij się u szklarza
OdpowiedzUsuńBeznadziejne mi wyszły z tego przepisu, ciasto było zbyt kruche i ciasto za twarde. Nie szło zawijać placków bo się łamały. Wszystkie musiałem wyrzucić:/
OdpowiedzUsuńNie ma to jak skopiować czyiś przepis :|. Można było coś od siebie dodać. Dobrze że chociaż link podany do strony której był kopiowany przepis !!!
OdpowiedzUsuńA przepis i tak jest kulawy bo nie ma w nim odrobiny tłuszczu przez to ciasto będzie kruche. Dodać trzeba oleju lub masła. Po upieczeniu tortille można lekko zwilżyć wodą aby dłużej były elastyczne.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortille pod każdą postacią. Najlepszą zaczęłam robić z https://basiazsercem.pl i jak do tej pory doszłam chyba do poziomu mistrzowskiego. Cały czas wymyślam coś nowego i co najważniejsze to mojej rodzinie bardzo się to podoba.
OdpowiedzUsuń