16 października 2011

Biscotti z orzechami włoskimi


Bardzo prosty przepis na bardzo dobre włoskie ciasteczka. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Składniki na ok. 15 ciasteczek:
  • 1 duże jajko
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g, całych, obranych migdałów(zastąpiłam pokrojonymi orzechami włoskimi)
  • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli( ja nie dodałam)
Jajko ubić mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać orzechy i wymieszać. Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 2
5 minut, aż nabierze ładnego złotego koloru. Wyjąć, ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ostatnio zastanawiałam się nad tym czy by ich nie zrobić ;))
    Widzę, że opanował cię szał na potrawy włoskie ;))
    Pyszne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dalej pozostaję w nieznajomości tego smaku. Kuszą mnie biscotti, oj kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję