Robiłam je już wielokrotnie i mogę zapewnić, że jest to ciasto które zawsze się udaje a do tego jest niesamowicie wilgotne i czekoladowe.
Przepis znalazłam już dawno w sieci, niestety nie pamiętam strony :(
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru(ja dałam mniej)
- 0,5 szklanki kakao
- 1 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklaki gorącej wody
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- aromat waniliowy
- owoce np.gruszki, śliwki, nektarynki, maliny
Sposób przygotowania jest podobny do tego na muffinki. W jednym pojemniku mieszamy wszystkie suche składniki tzn.mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól. Do drugiego dodajemy wodę, kawę, olej, ocet i aromat i ze sobą łączymy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x23cm. Wierzch ciasta posypujemy ok. 2 łyżkami cukru i układamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180 C, circa(about) 40 min (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Smacznego!!
Idealnie odgania szarości za oknem :D
OdpowiedzUsuńCzekolada w wypiekach rządzi! :)
U mnie w domu też się zjadamy dziś kakaowym ciastem :)
OdpowiedzUsuńPyszotka! ;)
OdpowiedzUsuńoj pyszne! siedze na kanapie i nie mogę się ruszyć. jakbym na deser zjadła Twoje ciacho to bym chyba pękła :) a wiesz, że ja jeszcze nigdy nie piekłam ciasta czekoladowego? wstyd!
OdpowiedzUsuńCzy nadaje się, aby przełożyć je kremem? :)
OdpowiedzUsuńSądzę że można spróbować. Ja nigdy nie próbowałam przekładać go kremem bo dla mnie jest wystarczająco wilgotne i nie jestem pewna czy uda się je ładnie przekroić.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie wiem nawet skąd i dlaczego, ale dla mnie ciasto czekoladowe jest zdecydowanie najlepszym deserem jaki może być. Tym bardziej jak zrobię muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ to wiem iż dodając cukierki z mieszanki wedlowskiej będą smakowały jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń