- 9 płatów lasagne (forma 14x25 cm)
- 200 g żółtego sera
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki parmezanu
- 400 g mięsa mielonego (ja dałam wieprzowo-wołowe)
- słoiczek sosu słodko-kwaśnego (przepis tutaj )
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól,pieprz,cukier, bazylia, oregano
sos beszamelowy :
- 0,5 litra mleka
- 5 dag mąki
- 5 dag masła
- szczypta gałki muszkatołowa,sól,pieprz
sos pomidorowy: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (uważać żeby się nie przypalił) następnie dodajemy mięso mielone i smażymy ok 10 min. Gdy mięso się ładnie usmaży dodajemy resztę składników i dusimy wszystko jeszcze przez ok 10-15 min. I tak sos pomidorowy mamy gotowy :)
sos beszamelowy: W garnuszku robimy zasmażkę z masła i mąki, stale mieszając wlewamy powoli zimne mleko. Gotujemy na małym ogniu aż sos ładnie zgęstnieje na koniec przyprawiamy solą,pieprzem i gałką.
Prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno wlewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na nim płaty lasagne następnie kładziemy sos pomidorowy a na nim połowę startego żółtego sera i znowu sos beszamelowy, płaty lasagne, sos pomidorowy, resztę sera. Ostatnią warstwę układam tak samo tyle że zamiast żółtego sera posypujemy wierzch lasagne mozzrellą wymieszaną z parmezanem. Pieczemy ok 40-45 min w temp. 190-200 stopni.
Smacznego!
Moje ulubione danie :D
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy domowej lasagne. Kurczę w tym momencie oświeciło mnie jak wielu potraw, dań które kocham, nie przyrządzałam!
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad. :)