Lekkie, puszyste, cytrynowe ciasto z dodatkiem jabłka. Przepis oryginalny pochodzi z White Plate.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki* cukru z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- jabłko
Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać masło lub olej , maślankę i sok oraz skórkę cytrynową.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy. Jeszcze chwilę zmiksować, ale niezbyt długo. Keksówkę o długości 28 cm posmarować masłem, oproszyć bułką tartą i wlać ciasto. Na wierzchu poukładać kawałki obranego jabłka.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 C(drewnianym patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia ciasta i w razie potrzeby dopiekać je ok. 10 minut). Wystudzić w foremce.
Smacznego!
*szklanka o pojemności 250 ml
Proste, smaczne, idealne do porannej herbatki :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto z mlekiem, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPo dzisiejszej porażce z ciastem chętnie zrobiłabym właśnie takie proste ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń