Jest to chyba najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Pyszna kremowa masa serowa w połączeniu z warstwą z orzechów włoskich smakuje wspaniale.
I choć nie zrobiłam go zgodnie z przepisem, bo do masy serowej dodałam budyń waniliowy i użyłam miodu zamiast golden syropu, to i tak sernik był przepyszny. Jeżeli jesteście tak jak ja sernikomaniakami to koniecznie musicie go wypróbować.
Przepis znalazłam u Dorotki:)
Składniki na spód:
Składniki na masę orzechową:
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i koniecznie włożyć do lodówki na minimum 4 h, a najlepiej na całą noc.
Przepis znalazłam u Dorotki:)
Składniki na spód:
- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
- 1/2 szklanki miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
- 850 g sera śmietankowego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki (30%)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i koniecznie włożyć do lodówki na minimum 4 h, a najlepiej na całą noc.
też go piekłam, jest pyszny, zwłaszcza ta masa orzechowa :)
OdpowiedzUsuńorzechowego nigdy jeszcze nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńMNAM! Jeszcze nigdy nie jadłam (nie spotkałam się) sernika z orzechami. NOWOŚĆ ląduje w przepisach do zrobienia. Smacznie tu u Ciebie:))
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz.
Uwielbiam serniki i na pewno wypróbuję ten przepis. Ostatnio też robiłam sernik orzechowy z czekoladą wg. przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/. Orzechy w przepisie dodaje się do spodu ciasta oraz masy serowej. Na koniec pieczenia sernik polewamy polewą czekoladową. Jak dla mnie takie połączenie orzechów laskowych z czekoladą jest bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń