16 lutego 2013

Ciasto jogurtowe (bez użycia miksera)


Jeżeli nie macie miksera a macie ochotę na domowe ciasto to ten przepis jest dla Was.

Dla mnie najfajniejsze w tym cieście jest to, że nie muszę się zastanawiać ile to jest 153 g mąki czy 225g cukru, ponieważ do odmierzania służy kubeczek po jogurcie 150g.

Ciasto jest bardzo smaczne nie za słodkie, wilgotne i ma lekko chrupiącą skórkę. 

 

Przepis znalazłam u Asi z Kwestii Smaku z moimi małymi zmianami;)

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego o pojemności 150 g
  • 1 i pół kubeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
  • 4 kubeczki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka płatków migdałowych
opcjonalnie:
  • 300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki

Tortownicę 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temp. 200C. Obrać jabłka i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać jogurt, jajka i cukier. Następnie dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na koniec dodać pokrojone jabłka. Ciasto przełożyć do tortownicy i posypać płatkami. Wstawić do piekarnika na ok.40-45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek włożony do ciasta będzie suchy.

Smacznego!!!




15 komentarzy:

  1. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,a ciasto hmm.... obłędne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis. Podoba mi się prostota i fakt, ze nie potrzeba ani miksera, ani wagi :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm..wygląda na bardzo puszyste:) ! Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta jogurtowe, robi się je wręcz ekspresowo, tak akuratnie, kiedy okazuje się, że za 15 minut mamy gości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudownie wygląda! aż ślinka leci mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam... Idę robić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile jabłek trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zmniejszyć ilość oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sądzę ze można zmniejszyć do 3/4 kubka ale połowa to będzie za mało.

      Usuń

Dziękuję