11 lutego 2013

Hummus



Hummus jest potrawą wywodząca się z bliskiego wschodu. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
W krajach arabskich spożywany jest najczęściej z chlebem Pita, ja mogę go jeść łyżeczką :) świetnie też smakuje z plackami śledziowymi (przepis tutaj) lub zwykłym chlebem.
Pierwszy raz spróbowałam tej wspaniałej pasty dwa lata temu na Wigilii. A zrobiła ją moja kuzynka, pasta była tak przepyszna, że postanowiłam zrobić ją sama.
Głównymi składnikami są ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta tahini ( jeżeli jej nie macie bez problemu możecie zrobić ją sami)

Składniki:
  • Puszka ciecierzycy 400g
  • 3 łyżki sezamu prażonego lub pasty tahini
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zalewy z puszki
  • sok z połowy cytryny ok 3-4 łyżki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej i kminku
  • dodatki: suszone pomidory,pesto, papryka słodka

Wszystkie składniki, z wyjątkiem przypraw i dodatków miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i jeszcze miksujemy. Gotowy hummus przekładamy do słoiczka lub miseczki. Polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch możemy położyć pokrojone suszone pomidory,  pesto lub posypać papryką.
Smacznego!!




1 komentarz:

Dziękuję