Hummus jest potrawą wywodząca się z bliskiego wschodu. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
W krajach arabskich spożywany jest najczęściej z chlebem Pita, ja mogę go jeść łyżeczką :) świetnie też smakuje z plackami śledziowymi (przepis tutaj) lub zwykłym chlebem.
Pierwszy raz spróbowałam tej wspaniałej pasty dwa lata temu na Wigilii. A zrobiła ją moja kuzynka, pasta była tak przepyszna, że postanowiłam zrobić ją sama.
Głównymi składnikami są ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta tahini ( jeżeli jej nie macie bez problemu możecie zrobić ją sami)
Składniki:
- Puszka ciecierzycy 400g
- 3 łyżki sezamu prażonego lub pasty tahini
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki zalewy z puszki
- sok z połowy cytryny ok 3-4 łyżki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki papryki słodkiej i kminku
- dodatki: suszone pomidory,pesto, papryka słodka
Wszystkie składniki, z wyjątkiem przypraw i dodatków miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i jeszcze miksujemy. Gotowy hummus przekładamy do słoiczka lub miseczki. Polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch możemy położyć pokrojone suszone pomidory, pesto lub posypać papryką.
Smacznego!!
skusiłam się ostatnio na zrobienie go w domu, pyszny jest:)
OdpowiedzUsuń