Pyszny sos na zimę. Ja najczęściej używam go do makaronów, Mój tata do jajecznicy ale z ryżem też świetnie smakuje. Gorąco polecam, przepis znalazłam na blogu ilonkowo.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki chili z torebki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. octu
- 1 łyżka soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- bazylia, oregano,tymianek
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu. Następnie
dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz
pozostałe składniki (ja dodatkowo dodałam pokrojoną w słupki marchewkę) i gotować ok. 30 min.
Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu, zagotować.
Gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min.
Smacznego!!
robiłam podobny sos w zeszłym roku :) bardzo dobry wyszedł
OdpowiedzUsuńdomowe sosy są najlepsze :) moja mama robi bardzo podobny i wszystkim nam bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobny i już nigdy więcej nie kupię takiego ze słoika! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny i naprawdę o niebo lepszy do tych ze sklepu...Polecam:)))
OdpowiedzUsuńza ostre i za słodkie a i tak dałam troche mniej niz w przepisie
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Ja również dałam mniej cukru i octu ale i i tak jest za słodki.
OdpowiedzUsuń